РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Female


Години: 43
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
АКТУАЛНО kvartala@kvartala.bg » Фандъкова връща презонирането в стария му вид, Герджиков подаде оставка
Normal_iordanka

Събирането на новия данък сгради в София ще бъде спряно и софиянци ще платят таксите, които важат преди новото презониране на столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заради увеличените данъци, в Столична община са били изпратени множество жалби и питания от граждани. От думите на Фандъкова стана ясно, че заместникът й Минко Герждиков, който е и автор на проекта за презониране на София, е поел лична отговорност и е подал оставка. В момента тече проверка по случая и когато станат известни резултатите от нея, ще бъде взето решение дали Герджиков ще бъде освободен.
Описание на картинката

Презонирането на София е било наложено заради разминавания между пазарната цена на имотите и данъчната им оценка. Последната такава кампания е правена през 1998 г., обясни Йорданка Фандъкова. Общината обаче не успяла да обясни увеличението на данъците и затова гражданите останали с впечатление, че са им били надвзети пари.

В столичния кв. Банишора например от 1998 г. до сега са били плащани много по-малки данъци, независимо, че кварталът е бил в различна зона. Оказало се, че при актуализацията близо 19 000 души трябвало да платят 78% данъци повече.

Йорданка Фандъкова заяви, че спирането на новото презониране не е свързано с изборите и то ще се случи след нова разяснителна кампания за гражданите.

“Очевидно, че има голямо разминаване между данъчните оценки и пазарните стойности на имотите. В основата беше да заложим пазарната логика и да подредим данъчната карта на София. Моето предложение ще бъде за спиране на изпълнението на решението за тази година”, коментира столичният кмет.

Йорданка Фандъкова не каза колко са надвзетите пари от началото на данъчната кампания, започнала от 1 март. Софиянци ще получат нови данъчни известия за това колко трябва да платят, а тези, които вече са го сторили, могат да получат надвзетите им суми.


2011-03-13
Дарик Нюз, снимка Нова ТВ
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.