РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Female


Години: 43
Male


Години: 33
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
ТЯ и ТОЙ с Николета nicoleta@kvartala.bg » Bсичко е на принципа всеки се справя както може и се научава откъдето може
Normal_nica

Интервю с Велина Димова – педагогически съветник в Професионална Гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ Велинград.
Имат ли тийнейджърите култура на общуване с противоположния пол?
- Имат желание, но култура не бих казала. В семейството не се възпитават такива умения и общо взето всичко е на принципа всеки се справя както може и се научава откъдето може.

Кои са най-често срещаните проблеми, които те имат в тази област?
- Най-често срещаните проблеми… Ами най-вече трудно разчитат сигналите на отсрещната страна, много трудно се справят с чувствата си и най-вече с тяхното изразяване.

тийнейджъри

Страхуват ли се тийнейджърите да говорят за сексуалността и за взаимоотношенията с връстниците си, както от същия така и от противоположния пол?
- Страхуват не е точната дума, по-скоро изпитват неудобство и смутено любопитство специално за сексуалността. А за взаимоотношенията… ами трудно се осъществяват близки взаимоотношения. Приятелството и близостта са малко относителни, но иначе за говоренето говорят, но какво казват е съвсем друг въпрос.

Кой са предпочитаните от тях източници на информация по въпростите свързани с противоположният пол?
- Според мойте впечатления в семейството изобщо не се говори за това, по-скоро само се заплашва и се забранява. Доколкото имам впечатления, основно Интернет, порно каналите и разговорите между тях самите – това са основните им източници.

Откъде предпочитат да черпят информация по отношение на трудните теми и доколо трудни са тези теми за тях?
- По-скоро се интересуват от тези неща едва, когато проблемите се появят при самите тях и говорят с близките си, но може би с не най-подходящите за целта хора.

тийнейджъри
Много младежи казват, че се чувстват сякаш са на подсъдимата скамейка, когато разговарят с родителите си или просто ги е срам да разговарят с тях. Кой е най-подходящият човек, който може да им помогне в такъв момент?
- Най-разумно е да разговарят с възрастен, който не е заплаха за тях, съвсем страничен човек, който да им разясни нещата съвсем безпристрастно, точно и ясно, и на техният език по възможност.

В Интернет е пълно с всякакъв вид информация за болести предавани по полов път, за влиянието на цигарите, алкохола и наркотиците. Това помага или вреди според вас?
- Сигурно помага, но само за тези, които се интересуват.

Има ли необходимост от въвеждане в училищата на по-всеобхватни програми за сексуално образование?
- Не по-всеобхватни, а подробни и целенасочени, които даже да са част от учебния план и да бъдат преподавани от разкрепостени и широко скроени хора, а не от преквалифицирани специалисти по друго, останали без работа.

teen
Преди време попаднах на изследване в Интернет за сексуалното поведение на гимназистите, според което е установено, че най-малко 20% от тях са правили орален секс към края на 8-ми клас и повече от половината от тийнейджърите на възраст 15-19 години практикуват орален секс с представител на противоположния пол. Наясно ли са те с рисковете от това и какви са Вашите наблюдения по въпроса?
- Да така е, правят го, колкото до рисковете, по-скоро не са наясно, само едно е сигурно, че няма да забременеят, все едно това е най-страшното, което може да им се случи. Все пак това си е до информираност и обща култура.

Разговарят ли родителите с техните тийнейджъри и наясно ли са какво се случва с децата им?
- Ами май не, или поне много малко от тях са съвсем наясно какво се случва.
Кои са най-честите грешки, която родители и учители допускат в общуването си с тийнейджърите? И какво бихте ги посъветвала?
- Опитват се да им се наложат, а трябва да ги убедят и то с уважение към личността на тийнейджъра.

Семейството
Напоследък много се говори, че е нарастнал броят на тийнейджърите, страдащи от депресия, ниско самочувствие, социална неадаптираност, стрес и злоупотреба с наркотици и алкохол. Какво е вашето мнение по този въпрос и какви са според вас причините за това?
- Депресия, може би има при някой, но по-големият проблем е ниското самочувствие и не добрата социалната адаптивност. Конкретно в България проблема идва най-вече от финансовите проблеми в семействата, ниската култура и не добрата образованост.

Отглеждането на тийнейджър изисква специален набор от умения, тъй като той не е вече дете, а личност, която иска да бъде възприемана като възрастен. Посещават ли ви родители, които се допитват до професионалното Ви мнение относно проблемите, които възникват по време на този преходен период?
- Да идват понякога, но в крайна сметка излиза, че не толкова ученика има проблеми, колкото родителя и за съжаление те са доста дълбоки, а и не са нещо за което училищният психолог може да помогне много.


2011-04-27
Николета Цанкова, снимка от digital.bg, aivancheva10.web.officelive.com, search.nicksoft.info
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.