РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
СРЕЩА С КРАСОТАТА kvartala@kvartala.bg » Какво да правим с целулита?
Normal_b17fe8389b

Целулит, както знаят всички, се наричат онези неприятни подкожни мастни натрупвания, които на някои им приличат на кората на портокал, а на други – на малки топченца.
Установено е, че 80-90% от жените след пубертета имат целулит, като повечето дори не са с наднормено тегло.

На каквото и да оприличавате целулита, факт е, че е неприятен проблем, с който всяка от нас иска да се справи.
Според учените целулита е наследствен, а неговата степен на изразеност и разпространение са видими още при раждането.

Кожните проби, които учените изследвали при новородени предсказвали с голяма точност кой е предразположен към целулит. Това се определя от броя на цеп Целулитът и неговата степен нямат връзка с наднорменото тегло – той притеснява и жени с нормално и дори поднормено тегло. Следователно целулита не е проблем свързан с теглото, а с кожата.
Кожата има няколко съставни структури. Една от тях е съединителната тъкан, която формира гредички в подкожието. Между гредичките се оформят малки цепнатини. Когато кожата е млада и еластична, до няколко години след пубертета тази съединителна тъкан може да държи целулита в долните части на кожата. По-късно обаче съединително тъканните гредички стават твърди и нееластични, разделят се една от друга и в цепнатините между тях навлизат мастните клетки на подкожната мастна тъкан, които са причина за неприятния изглед на неравномерно натрупване на мазнини. Разширените вени също много често съпровождат целулита.

Стресът е съществена причина, тъй като предизвиква отделяне на адреналин. Въздействието на това вещество е да свива съдовете на кожата, което нарушава кръвоснабдяването й.

Борбата с целулита се води на няколко “фронта”.

Недостигът на белтъчини в храната означава преди всичко недостиг на строителен материал за формирането на мускулатурата и на останалите тъкани в човешкия организъм: мускулите намаляват обема си, губят тонус. Заради недостиг на белтъчини често се развива анемия. Недостигът на белтъчини е пагубен и за косата, тъй като космите представляват сами по себе си белтъчни образувания. Те са изградени от трудно разтворимия белтък кератин, в състава на който влизат много големи количества сяросъдържащи аминокиселини като цистеин например.
Всичко това с пълна сила важи и за състоянието на кожната повърхност и е свързано с появата на целулита. Най-горният слой на кожата – епидермисът, осигурява нейната устойчивост и външния й вид, тъй като също се състои от креатин, а еластичността и значителната механична устойчивост на кожата в голяма степен зависят от съдържащите се в нея влакна, изградени от друг белтък – колаген.
Установено е, че целулитът може да бъде предизвикан донякъде от нарушено образуване на колаген в кожата. От своя страна развитието на отоците несъмнено е способствано от недостига на белтъчини в храната и от повишената консумация на готварска сол. Затова ограничаването на солта в храната и увеличаването на белтъчините могат да бъдат полезни при лечението на много заболявания, съпроводени с отоци, включително и целулита.
Борба с целулита
Два литра вода топят целулита
Цитрусовите сокове са враг номер едно на “портокаловата кожа”
Напитки
Вече е доказано, че за да не се развива целулит, трябва да се пие колкото се може повече течности. Всеки ден трябва да изпивате не по-малко от 2 л. Водата се пие по цял ден, като веднага след събуждане трябва да изпиете не по-малко от 1 чаша. Ако сте любител на минералната вода, пийте я, но не забравяйте на всеки 2 седмици да сменяте сорта и вида й. Помнете, че водата трябва да съдържа не повече от 20 мг натрий в 1 л.
прясно исцеден сок против целулит
Да се пие естествено може не само вода. Най-важната и полезна напитка в борбата с целулита, разбира се, е прясно изцеденият сок. Соковете са толкова полезни, че не са страшни даже калориите, които се съдържат в тях. Изпивате поне по 1 чаша преди закуска или в течение на деня. Особено полезни за тонуса на кожата са цитрусовите сокове, а също и ябълковият, морковеният, краставичният, а и този от ряпа.

Не прекалявайте с чая и кафето
Борбата с целулита трябва да се води на няколко фронта. Освен храненето трябва да наблегнете и на взимането на допълнително витамини и използването на специални козметични продукти: кремове, лосиони, етерични масла.
Спазвайте антицелулитна диета, при която можете да пиете чай и кафе. Но избягвайте да ги консумирате прекалено често, защото това може да доведе до отмиване на необходимите минерални вещества от организма. Важно е да помните, че чаят или кафето се пият без захар.
Заместителите на захарта – аспартам, ксилит или сорбитол, също не се препоръчват, защото съдържат не по-малко калории.
Освен това трябва да се откажете от алкохола или да намалите употребата му до 1 чаша вино на ден.
Хапвайте картофи за стройна фигура
Употребявайки някои храни, ние даже не се замисляме, че те могат да имат и антицелулитно действие. Например картофите. Всички знаят, че те са много хранителни, но освен това се оказва, че този зеленчук предпазва от появата на целулит. Това е свързано с високото съдържание на калий, който подпомага освобождаването на излишната вода от клетките.
Картофът също така способства подобряването плътността и еластичността на съединителната тъкан, а също и извежда шлаките чрез червата.
С тези положителни свойства са снабдени и други продукти: авокадото, бананите, зелето, житото, ечемикът, гъбите (особено печурките).
Ако сте страстни почитатели на сладкото и не можете да си представите живота без десерт, запасете се със сушени плодове. Освен това съществуват още няколко правила, които трябва да се спазват, ако искате да избегнете проблема с целулита.
Tрябва да редувате студените и горещите храни. Вечер яжте горещи блюда, а на работа – студени.

правилното хранене за хубава фигура
Оризът, основен враг на целулита
Как Деми Мур се справи с целулита преди филма “Стриптийз”
В борбата срещу целулита основно място заема ориза, ако искате да се отървете от нежеланата портокалова кожа е добре да започнете да консумирате ориз в големи количества. той трябва да е приготвен на пара или сварен, никога пържен. Холивудските звезди употребяват тази диета за премахването на целулита.
Едно примерно антицелулитно меню включва ориз приготвен по гореспоменатият начин без сол и подправки в съчетание с пресни зеленчуци и плодове. Докато сте на антицелулитната диета с ориз трябва да приемате около 2л вода на ден- никога студена и да имате спортни занимания, задължителните 1000 крачки на ден поне.
Тази именно диета прилага а Деми Мур, когато на снимките на филма й “Стриптийз” се оказва ,че тя има наченки на целулит. Тя прилага диетата в съчетание с някои отслабителни хапчета и антицелулитни масажи. Ако преминете на диетата за вареният ориз следете храненията през деня д аса по едно и също време,като вечерята не трябва да е по – късно от 18.30ч. след този час е разрешено приемането само на плодове (предимно ябълки, ягоди, череши, портокали и сливи).

Здравословно хранене

Смята се, че една от причините за образуване на целулит е натрупването на токсини в организма.

Здравословното хранене, което включва умерено количество от всички хранителни групи помага да поддържате организма си в добро здраве и да намалите до минимум вредните натрупвания.

Козметични процедури

Комбинацията между подходящи кремове и правилни масажи показват много добри резултати.

Важно е да знаете обаче, че козметичните процедури винаги трябва да са комбинират с правилен хранителен режим и движение, за да сте доволни от крайния ефект.

И като заговорихме за упражнения, те са третата част в борбата с целулита.
спорт в борбата с целулита

Упражнения

Като цяло, всяко физическо натоварване помага да подобрите кръвообращението си, да тонизирате мускулите, а оттам – и да намалите мастните натрупвания под кожата.

Тук сигурно някой ще каже, че има и спортисти с целулит. Да, има, защото, както вече казахме, борбата с целулита трябва да се води едновременно с различните средства, за да се постигне оптимален резултат.

ГРЕШКИ В БОРБАТА С ЦЕЛУЛИТА
1.РЯЗКАТА ПРОМЯНА В ТЕГЛОТО – Когато се подлагате на жестоки диети, отслабвате бързо. Но със същата скорост след това си връщате килограмите и дори добавяте още. Мастните запаси стават по-изразени в областта на бедрата, което влияе на образуването на целулит.
2.РАЗЧИТАТЕ САМО НА АНТИЦЕЛУЛИТНИ КРЕМОВЕ – Мазилата служат за повишаване на тонуса на кожата, могат да подобрят циркулацията на кръвта, но те са спомагателни средства. Ефективни са само при целулит от 1-и и 2-и стадий /начални/.
3.НЕПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ – За мнозина борбата с целулита не се съчетава с думата диета. А за да се справим с проблема, трябва да се придържаме към специално меню, да изключим от него мазното и тестеното, да ограничим кафето и солта.
4.НЕРЕДОВНА БОРБА – Много жени смятат, че след като преборят целулита, той никога няма да се върне по тялото им. Но това винаги може да се случи. Затова е необходима постоянна профилактика.
5.ИГНОРИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ – Ако сте имали целулит от 3-а или 4-а степен, трябва 2-3 пъти в месеца да ходите на масаж, да се подлагате на лимфодренаж. Така ще активизирате кръвообръщението и ще предотвратите образуването на нови фибрози.
целулит

ВЪЗРАСТТА ОПРЕДЕЛЯ СТЕПЕНТА НА ЦЕЛУЛИТА
1.НА 20 – На тази възраст девойките са с добър метаболизъм, стабилен хормонален фон, организмът е в прекрасна форма. Появата на целулит е предизвикана от заседнал начин на живот. Да се справите с него ще ви помогнат физическата активност, правилните козметични средства и масажът.
2._НА 30 _ – Метаболизмът все така е добър, но хормоналният фон се променя, особено при раждане на дете. Ако в по ранна възраст сте имали недолекуван целули в начален стадий, сега може да се задълбочи. Лечението изисква повече сеанси на масаж и лимфодренаж. Курсът продължава 2-3 месеца.
3.НА 50 –В периода преди менопаузата се изработва по-малко от хормона инсулин, отговарящ за разграждането на въглехидратите. Неразградените вещества се натрупват в подкожните мастни клетки, увеличава се масата на тялото./ Затова на тази възраст може да се развие целулит от 4-та степен.
целулита е наследствен

АКО СИ НАБАВИМ СЛЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА С ХРАНАТА НЯМА ДА ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ С НАРУШЕНА ОБМЯНА НА МАСТНИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ:
1.ЛИГНАНИ_:50-100 МГ. НА ДЕН – Тези вещества са фитоестрогени – растителен аналог на женските полови хормони. Когато попаднат в организма с храната, те имат способност да регулират менструалния цикъл, хормоналния фон и обмяната на веществата. А това от своя страна се отразява на състоянието на кожата на лицето и бедрата. Дневната норма можем да си набавим с 3-4 ч.л.ленено семе или 2-4 чашки ягоди.
2.L-КАРНИТИН_: 300-900 МГ. НА ДЕН – Това е витаминоподобно вещество, което пренастройва метаболизма в мускулите за разграждане на въглехидратите и преработка на мазнините, което води до намаляване на теглото. Освен това осигурява допълнителна енергия за физическа активност и така подобрява издържливостта. Дневната норма е равна на 30-40 г.чист животински белтък /100 г. месо и 150 г. пиле./
3.ХРОМ: 50 МКГ НА ДЕН – Този микроелемент участва в мастната обмяна и влияе на усвояемостта на глюкозата. Недостигът му провокира нарушаване на метаболизма и затормозяване изработването на хормоните. Дневната норма може да си набавите с 2 купички зелена салата, 1 чашка кромид лук и 2-3 домата.
4.
ВИТАМИН С
:75-100 МГ. НА ДЕН – За тонизиращите и лечебните свойства на най-популярното биологичноактивно вещество знае всеки. В борбата с целулита той също е необходим. Витаминът укрепва стените на съдовете и по този начин подобряват външния вид и тургура на кожата. Освен това оказва меко дрениращо действие – избавя ви от подпухналост и застой на лимфна течност в тъканите. Недостигът на витамин С води до появата на синини и малки кръвоизлеви по кожата. Дневната норма ни осигуряват 50 гр. черно френско грозде или 50 г. киви, 150 гр. портокали или 100 г. брюкселско зеле.
5.РЕСВЕРАТРОЛ: до 50-100 мг. НА ДЕН – Това вещество е мощен антиоксидант, който по своите лечебни свойства превъзхожда дори действието на витамин Е. В организма изпълнява две функции – бори се със свободните радикали и оказва съдоразширяващо деиствие. По този начин кръвообръщението в краката се подобрява, лимфната течност не се застоява в тъканите и в резултат на това портокаловата кожа се заглажда. Ще си осигурите дневната норма с чаша сухо бяло вино, 2 ч.л. фъстъчено масло и чашка ягоди или маслини.

тяло без целулит
Домашни оръжия в битката с целулита

Предлагаме ви шест изпитани домашни рецепти – изпробвани и доказано резултатни, лесни за прилагане, безвредни и чудесно допълващи цялостната антицелулитна война.

Масаж с мас, розова вода и хлебна сода срещу целулит
3-4 супени лъжици мас се разбиват на пухкав крем с 2-3 супени лъжици розова вода. Водата се прибавя малко по малко, докато стане бял пухкав крем. После се добавя чаена лъжичка сода. С получената консистенция масажирайте един път на ден.

Масаж с отвара от бръшлян срещу целулит
1 супена лъжица изсушен и натрошен бръшлян се залива с 500 милилитра студена вода. Оставя се да престои 24 часа, след което веднъж на ден се втрива цялото количество на местата, където имате целулит. Масажирайте интензивно до пълното му поглъщане от кожата.

Ексфолиант с морска сол
Солта задължително трябва да е морска и необработена. Само тя съхранява ценните микроелементи, които се съдържат в морската вода – магнезий, калций, йод и желязо. Ще я познаете по едрите кристали и високата влажност. Използвана като ексфолиант солта контролира натрупването на подкожни мазнини и изхвърля ненужните течности.
морска сол

Една чаша сол се смила на по-дребни частици с блендер. Прибавят се 2 с. л. зехтин и 2 с. л. течен пчелен мед. Съставките се оставят за да се смесят за около половин час. Накрая се прибавят 10 капки етерично масло от грейпфрут, 10 капки етерично масло от розмарин и 10 капки етерично масло от хвойна. Сместта съхранявайте в бурканче и използвайте като соли за вана (2 с. л. за вана) или екфолиант. Сместа едновременно ще премахне мъртвата кожа и ще атакува целулита. Етеричните масла идеално допълват действието – грейпфрутът регулира обмяната на веществата и отстранява задържаните течности, хвойната премахва токсините, розмаринът подобрява кръвообръщението, а медът улеснява проникването на всички съставки. Процедурата правете два пъти седмично.

Пилинг с кафе
Тази рецепта е класика в домашните средства против целулит. Изключително лесна е – просто натъркайте тялото си под душа със смляно кафе или утайка. Тайната на изглаждащото й действие е в кофеина – съставка, която се използва в почти всички антицелулитни продукти за разграждане на подкожните мазнини.
Като допълнение можете след като се разтриете с мократа утайка от кафе да увиете бедрата с домакинско фолио или някакъв найлон. Постойте така половин-един час и изплакнете.

Масажно масло против целулит
След като излезете от банята е време за решителната атака срещу целулита. В 100 милилитра бадемово масло (или 50 мл бадемово и 50 мл карите за по-твърда консистенция) прибавете по 10 капки етерични масла от портокал, сантал и пачули. С тази смес масажирайте проблемните места всеки ден. Портокалът и санталът разнасят задържаната вода, мазнини и токсини, а пачулито стяга кожата. А ароматът е превъзходен!

Меден масаж
Необходим ви е мед – натурален цветен или липов, без добавки и задължително
незахаросан. Ако медът е захаросан (както се случва с качествен, домашен мед) го разтопете на водна баня. Като допълнение може да използвате ароматично масло – лимоново, портокалово, масло от мандарини или грейпфрут, може да бъде евкалиптово, лавандулово, хвойново. На една супена лъжица мед се добавя 10 капки ароматно масло или смес от масла. За масаж на бедрата и хълбоците ще ви е достатъчно.

Примерни смеси от пчелен мед и ароматно масло:

  • 1 с.л.мед, 5 капки лимоново масло, 2 капки евкалиптово масло и 2 капки лавандулово масло;
  • 1 с.л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки портокалово, 2 капки лавандулово и 2 капки масло от хвойна;
  • 1 с.л. мед, 5 капки лимоново масло и 5 капки портокалово масло;
  • 1 с.л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки лавандулово, 5 капки менотово масло.

Пчелният мед и ароматното масло се смесват преди масажа. Ако използвате няколко вида масло първо смесвате тях, след което ги добавяте към меда и старателно разбърквате до получаване на еднородна маса. Следва нанасянето на меда, като го нанасяма с потупване и разтриване. Двадесет минути след това вземате хладен душ.


2011-07-28
www.kvartala.bg
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.