РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
СРЕЩА С КРАСОТАТА kvartala@kvartala.bg » Зеленият чай
Normal_benefits-of-drinking-green-tea

Чай е общоприетото наименование на растението Camellia sinensis. Легендата разказва, че е случайно открит като лечебно растение от китайския билкар Шен Нунг. Докато възвирал вода до един чаен храст, за да приготви една от лечебните си отвари, няколко листа паднали във врялата вода и така се получила ароматна напитка. Родината на зеления чай е Китай, но днес се отглежда в около 30 страни.
Зеленият чай е мощен антиоксидант, съдържащия се в него антиоксидантен ензим (SOD) е 400 пъти по-силен от този, съдържащ се в останалите плодове и зеленчуци, а е известно че свободните радикали в организма водят до по-бързо остаряване, рак, остеопороза, сърдечносъдови болести, диабет, уемора и атеросклероза.

green tee
В проучване на Националният Институт за Рака е доказано, че пиенето на зелен чай намалява риска от рак на хранопровода при китайците приблизително с 60%. Изследователи от Университета в Пурду, САЩ, стигат до заключението, че една от най-важните съставки на зеления чай, катехинът EGCG, разрушава раковите клетки без да уврежда здравата тъкан. Учени от Токийския университет откриват, че EGCG се свързва с важните за имунната защита CD4 – клетки (Т-клетки) и по този начин предотвратява разрушаването им от ХИВ- инфекцията. Много от разработваните в момента лекарства за борба със СПИН, ще включват това съединение.

Редовната употреба на зелен чай води до един по-добър баланс между дух и тяло.

Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчева терапия, е желателно заленият чай да се включи в ежедневната диета.
Чаят действа потогонно и диуретично, понижава температурата, засилва белодробната вентилация, подобрява храносмилането, облекчава болките при възпалено гърло. Той е важен в борбата с остеопорозата, помага за редуциране на теглото, като ускорява изгарянето на мазнините.
Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чай възстановява цялостно имунната система. Или накратко, зеленият чай:
• забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие, съдържа голямо количество витамин С.
• съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
• прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
• стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
• укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
• лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
• влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
• пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
• поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
• стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
• предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
• регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
• изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
• зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
• предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
• прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.
• полезен за хора с високо кръвно налягане.
• съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.

Доктор Линдзи Браун, фармаколог в университета в Бризбейн, Австралия, е установила, че зеленият чай подпомага естествено процеса на отслабване.
Според нейното изследване 3 чаши дневно от чудесната напитка намаляват съдържанието на мазнини в тялото. И това се случва дори при диета, богата на високо въглехидратни и мазни храни.

Чаят прави сърцето по-издръжливо и го предпазва от инфаркт, заздравява стените на съдовете и капилярите и ги прави по-гъвкави и еластични, нормализира функцията на сърдечно-съдовата система, леко ускорява кръвообращението, предотвратява отлагането на липиди (мазнини) и разрушава натрупаните вече мастни плаки, което го прави полезен за понижаване на вредния холестерол.
Има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Чаят има антивирусни, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Зеленият чай е един от най-мощните антиоксиданти. Това е само една малка част от причините, поради които лично аз консумирам между 4-5 зелени чая в деня. Ето още аргументи за целта:
Благодарение на високите стойности на съдържащите се в зеленият чай полифеноли той може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.
green tee

Изследванията през последните десет години неуспоримо доказаха, че полифенолите (катехините), които се съдържат в зеления чай са изключително важни за здравето на човека. Продължителността на живота на хората в далечна Азия например, се свързва и с ежедневната употреба на зелен чай.
Въздейстие на полифенолите (катехини):
• оказват антиоксидантна, антикарценогенна, антимутогенна, антибактериална, антигъбична защита на бъбреците и кръвоносната система;
• изгарят избирателно излишните мазнини в организма и запазват полезните и жизненонеобходими фосфолипиди и по този начин са естествено оръжие срещу затлъстяването – контролират нивото на кръвната захар;
• потискат производството на опасните веротоксини, които пък от своя страна потискат синтеза на протеините, водят до колити и проблеми в отделителната система;
• понижават нивото на лошия холестерол, който заедно с окислените фосфолипиди водят до редица “модерни“ болести;
• осигуряват добър вкус и грижа за устата, като потискат растежа и зпособността на кариогенните бактерии да се прикрепят към зъбите, като в същото време се борят с пародонтозата и премахват лошия дъх;

Огромната полза от това растение за здравето на човека е отразена в древната китайска мъдрост: „По-добре три дни без храна, отколкото само един – без чай”.


2011-08-25
www.kvartala.bg
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.