РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Female


Години: 43
Male


Години: 33
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
ИНТЕРВЮ В КВАРТАЛА kvartala@kvartala.bg » Интервю с Георги Кадиев- кандидат- кмет за София
Normal_6780_1234351179427_1248622008_705763_7329676_n

През последните 10 месеца Георги Кадиев осъществи над 500 срещи с граждани и организации по проблемите на столицата. Той, единствен сред кандидатите за кмет на София, инициира създаването на Столичен граждански съвет като фoрма на ежедневен контакт и работа със софиянци. Според Кадиев, за да съществува демокрация, жителите на столицата трябва пряко и активно да участват в управлението на града чрез обществените съвети, които функционират и на квартално ниво. Ролята на тези съвети е да дават своето мнение и идеи по въпросите, касаещи гражданското общество. Така столичани ще имат възможността сами да определят развитието и бъдещето на София.

Господин Кадиев, София никога не е имала червен кмет? Защо сега биха гласували за Вас софиянци?
Просто за да има истински кмет. Г-жа Фандъкова обезмисли и унижи институцията кмет. Да, тя е усмихната и приветлива, но на мен не ми трябва идеална съседка, те искат някой да представлява интересите им, да ги защитава, дори и с риск за конфликт в собствената си партия. ако не друго, поне съм показал, че не съм двуличник и не се опасявам да си казвам мнението.
Вярно ли е, че общината трупа дългове и вече са над 700 милиона лева? Това са дългове, които Вие ще поемете, ако станете кмет.
Към 31 март 2011 са 707 милиона лева, съгласно справка на Столична община. И нарастват със сто милиона лева на тримесечие. Това е бомбата, която остава г-жа Фандъкова, наред с “брокерите” и “тенорите” в общинския съвет. И тези дългове са ги поели софиянци. Това, което обещавам, е тези, които са ги натрупали, да поемат отговорността за това. Защото единият от тях, директор на Столичен автотранспорт седеше заедно с Велизар Стоилов на масата, когато “разпредиляха” баницата с автобусните линии. Стоилов го уволниха, този остана. И защо го остави Борисов и сега Фандъкова, а предприятието има над 20 милиона лева дългове, а той участва в очевидна корупционна сделка? Защото те всички са част от корумпираното блато, наречено Столична община.

Георги Кадиев
В едно интервю казвате: ”Държавата не си върши работата, битовата престъпност расте. Аз искам да създам система, с която Столична община да започне да допълва държавата там, където тя не може да се справи. Под формата на общинска полиция – истинска, а не тази, която има в момента и която само охранява сгради, но не охранява гражданите.” Думите Ви днес звучат особено актуално. Защо полицията не пази гражданите, какво трябва да се промени?
Всъщност вие ме питате защо държавата не функционира. Защото се управлява от некомпетентни, непоследователни и неморални хора. Нали бяха големи полицаи, защо допуснаха този провал на полицията в Катуница? Било “контролирано насилие”… Аз го наричам некомпетентност и некадърност. Да не говорим за икономиката и финансите- какво стана с онези милиарди, дето Дянков с един кабел между НАП и митници щеше да ги докара? Вместо това замразени пенсии, 300 000 загубени работни места, фалирали общински болници, неработещи институции.
Вие имате за всеки квартал ясна програма какво трябва да се направи, за да се подобри живота на хората. В Люлин е заложено санирането, в Бояна канализацията, наистина ли общината би могла да направи тези подобрения, при дълговете, които е натрупала?
София има пари, просто те трябва да се харчат за софиянци, а не за рушвети. И да се усвояват евросредства, защото и това не правят. Брюксел има бюджет 700 милиона евро, София- 650 милиона евро. Двата града са сравними по големина. Е, как Брюксел изглежда 5 пъти по-чист и уреден? както ми каза кметът им, те не крадат. Просто и ясно. Ето това ще направя- прозрачна и отворена община, в която и да искаш да откраднеш, да не можеш.
От предизборната Ви платформа може би най- много ми допадна предложението за „Референдуми за ключови въпроси на София”. Това би било коренна промяна в управлението. Бихте ли дали пример, за въпрос, проблем, при който референдума би бил подходящ за решаването му. Някак практически хората да разберат какво ще промени това право на глас на гражданите в управлението Ви.
Съжалявам, че по закон нямам право да предлагам референдум по данъците, иначе веднага бих го направил. Ще направя обаче референдуми по спиране на застрояване на междублокови пространства по райони. И референдум по Общия устройствен план на София. И, ако и когато спечеля изборите, всяка година ще се отчитам пред софиянци за свършената работа и ще искам тяхната оценка на работата ми. Ако тя не се одобрява, нямам никакво колебание да поема отговорността за това. Когато нещо в София не върви, кметът е отговорен. Това е честно и така трябва да бъде.
Обещавате да ”Замразите данъците за целия период на мандата”. Такса смет, данък сгради, данъците за колите. Дори последните години се появиха и нови данъци- данък куче и данък туризъм, който замести таксата „туризъм”. А зонирането, какво мислите за данъка по зони в София? Да разбираме ли, че ако Вие сте кмет на София, плащането по зони няма да бъде въведено?
Отново ще има зониране, защото то отразява справедлива надбавка към имота според разположението му. Само че ще направим презониране, не като това на г-жа Фандъкова, която беше предложила Сточна гара да е в най-скъпата зона, все едно е Шан-з-елизе. Данъците на София не са ниски, просто събираемостта може да се подобри значително и да се харчи по-ефективно. Какво значи това за заплати на администрацията да отиват 42 милиона лева, а за туризъм примерно 150 хиляди лева? Кое е приоритет, туризма или заплатите на администрацията? Ето това ще променим- цялостния начин на правене на бюджет и стратегическите цели в него. Със средства за 4 000 нови общински жилища за мандата, 12 000 места в детски градини, 100 нови транспортни средства, 100 километра велоалеи, трети лъч на метро, намаляване на вредни емисии с 20 %, усвояване на 750 милиона евро евросредства, ремонт на 100 % от училища и детски градини, нови спортни площадки, 4 парка. И стотици културни събития. Миналата седмица бях на среща с кмета на Страсбург- те правят 600 културни летни събития, а градът е колкото Бургас. И всички са извън центъра, в крайните квартали. Това искам- да изнесем културата от центъра към кварталите.

Георги Кадиев
Какво е мнението Ви за децентрализацията на общините?
Общината е мястото, където изцяло протича живота ни, нелепо е държавата, с която човек реално контактува няколко пъти в живота си, да контролира и регулира нашия живот. Колкото повече децентрализация, толкова по-добре.
На миналите избори за кмет, 2009 година, останахте на второ място, на какво залагате 2011 година, за да успеете?
Тази година на тези избори моите гласове нямат да бъдат част от статистиката. През тях софиянци ще могат да преброят колко са тези, които не харесват живота си и са готови да работят за да го променят заедно с общината, а не въпреки нея. Разчитам на мислещите софиянци, на тези, които искат да застанат до мен в управлението, не зад мен. Затова инициирах Столичен Граждански Съвет като огледален образ на общинския съвет, в него вече са над 70 неправителствени организации. Разделени са на комисии, работят, произвеждат предложения, сигнали. Следващата стъпка е да направим такива квартални съвети, през които за мнение да минава всяко предложение на общината за съответния квартал. Само така ще направим столицата по-добро място за живеене- когато повече хора заедно мислят и работят.


2011-10-09
квартала, интервюто е взето по електронна поща
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.