РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
"Около нас" » Днес се навършват 144 години от рождението на Мария Кюри
Normal___________

„Научих, че пътят напред не е нито бърз, нито лесен.“ Мария Кюри

Дали Мария Кюри е научила, че мъжът винаги има право. Мъжете могат да й завиждат за постиженията, но улица в София на нейно име не откриваме. За сметка на това, има известна столична улица „Жолио-Кюри”. Кой е Фредерик Жолио-Кюри?
Фредерик Жолио е френски физик. През 1925 година той става помощник на Мария Кюри в Радиевия институт, а през 1926 г. се жени за нейната дъщеря, Ирен. Оттогава Жолио добавя към фамилното си име и фамилията на жена си – Кюри.
Предан на комунизма, през 1950 година Жолио-Кюри получава Сталинска награда за мир от съветското правителство. Може би и това е причината, да има улица на негово име- независимо, че фамилията не е негова, а е на една много по- значима за човечеството личност!

Днес се навършват 144 години от рождението на единствената добре известна жена в света на академичните науки- физик и химик, двукратен лауреат на Нобелова награда. Нобелова награда за физика през 1903 г. и за химия през 1911 г. Тя е един от двамата учени в света, носители на Нобелова награда за две различни науки -физика и химия. …Другият е Лайнъс Полинг.

Родена в Полша, но работила във Франция, Мария Кюри има заслуга за ранното изучаване на радиоактивността, откриването на радия и полония и изнамирането на начини за прилагане на радиологията в медицината.

С откриването на радиоактивното лъчение, тя показва много страни на физиката, неизвестни и непознати до този момент.

По време на Първата световна война заедно с дъщеря си Ирен организирала подвижни, а и стационарни рентгенови лаборатории за преглед на ранени войници, от чиято помощ са се възползували над 3 милиона пациента.

Тя умира на 4 юли 1934 г. в санаториум във френския алпийски курорт Санселемоз, близо до градовете Саланш (Sallanches) и Паси, от левкемия, най-вероятно от въздействието на радиацията.

От брака си с Пиер Кюри има две дъщери. Нейната голяма дъщеря, Ирен Жолио-Кюри, печели Нобелова награда за химия през 1935 г., година след смъртта на Мария Кюри. Малката ѝ дъщеря Ев Кюри е писателка.

”Животът не е лесен за никого от нас. Но какво от това? Трябва да запазим постоянството и най-вече доверието в себе си. Трябва да вярваме, че сме надарени с нещо и че това нещо трябва да бъде постигнато.” Мария Кюри


2011-11-07
квартала
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.