РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
"Около нас" » Празнуваме Деня на Божоле нуво- младото френско вино
Normal_1195112343_0643.250x225

Опитайте новото Божоле!
В цял свят идването на новото Божоле е повод за празник. Тази година в Япония отвориха първата бутилка.

Лансирането на култовото червено вино има 60-годишна традиция
Третият четвъртък на месец ноември, всяка година, се чака с огромно нетърпение от феновете на еликсира по цял свят. В този ден, всяка година се отваря първата бутилка от новата реколта божоле, известно още като Божоле Нуво.
На известното червено вино е посветен цял закон във Франция, за да се гарантира превъзходното му качество. Божоле Нуво се прави от сорта Гаме в два района: Божоле и Божоле Villiages.
Световната си слава това младо вино дължи на Жорж Дюбьоф, наричан Краля на “Божоле”-то. Той започва бизнеса си през 1952 г., когато със своя велосипед обикаля Франция, за да продава вината си. През 60-те години на миналия век предприемачът развива концепцията за “Божоле нуво” – леко и ненатрапчиво червено вино, което дотогава по-скоро е пренебрегвано от французите. В следващите десетилетия младото божоле, междувременно получило търговска марка и специален етикет, се превръща в световен хит.
Масивите, от които се произвежда, са около 10 500 хектара, намират се в Бургундия, северно от Лион, край градовете Белвил и Вилфранш-сюр-Сон, на река Сона.
Реколтата oт тази година, която се характеризира с необичайно добри климатични условия и ранен гроздобер, предполага по-високо качество от по-малки количества грозде. Така че сегашното божоле е имало малко повече време да узрее и ще е много по-добро от обичайното, пускано всяка година в третия четвъртък на месец ноември.
Божоле 2011
Виното се пуска в продажба веднага след като е спрял процесът на ферментация. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена.
Производителите на Божоле Нуво използват техника, наречена въглеродна мацерация, при която гроздовете се изсипват цели във ферментационния съд и се смачкват от собствената си тежест. Божоле нуво е единствената вино в света заедно с добре познатото от провинция Шампан, за което гроздовете се берат на ръка. Съдът след това се пломбира и въглеродният двуокис помага на гроздовия сок да ферментира в зърното. След три седмици ферментиралият сок е вече бутилиран и изпратен към ресторантите и магазините по целия свят. Крайния резултат е вино със светло червено тяло, със свеж вкус на череша и къпина, отличителен бананов аромат и с препоръката да се пие възможно най-скоро.
Божоле 2011
Новото божоле се продава средно за 4 евро бутилката. През миналата година бяха продадени 35 млн. бутилки в цял свят. У нас цената му е 12-13 лева по магазините. Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 млн. изпити бутилки.
Еликсирът се пие до Коледа или най- късно до края на студените дни Имате малко време, не го губете, насладете се на удоволствието да се включите в една световна винена лудост. Наздраве, съседи!


2011-11-17
www.kvartala.bg
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.