РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
"Около нас" » Шистов газ - изкушението на енергозависимите държави
Normal_0faa9a4cfea05b4e5509ca959e766277

Преди две години Международната енергийна агенция призна, че връхната точка на глобалното производство на петрола ще настъпи не след 30-ина години, както бе прогнозирано по-рано, но най-късно през 2020 г., след което доставките ще тръгнат необратимо надолу.

Тревогата на по-дългосрочно мислещите политици и енергийни стратези, както и на обикновените граждани, не е случайна. Все пак петролът е в основата на всички съвременни икономически системи.
Шистов газ – примамливото изкушение на енергозависимите държави
В последните две години се чуват такива оценки за него като „най-големият енергиен джакпот от години насам”, „ресурс, който ще обърне цялата игра”, „тихата енергийна революция”, „преобръщане на геополитиката”.

И наистина дялът на шистовия газ в общата газова продукция на САЩ вече настигна 20%. Източниците са сухоземни – няма скъпоструващите усложнения, свързани с офшорните газови находища. При това шистовият газ се намира в големи количества в непосредствена близост до големите енергоинтензивни градове като Ню Йорк. Земеделци в САЩ се облагодетелстват с хиляди долара дневно чрез отдаване на правото на тяхната земя да се прокарат кладенци за шистов газ.
До 2015 г. добивът на шистов газ в САЩ се очаква да нарасне до 150 или даже 180 млрд. куб.м., което е повече от руския експорт към Западна Европа. Китай към 2015 г. ще добива само 6.5 млрд. куб.м., но обемите към 2020 г. се очаква да нараснат до 80 млрд. кубика. Това са прогнозите на Международната енергийна агенция и на енергийната компания East European Gas Analysis.
Според научен сътрудник в Харвард, очевидният успех от добива на шистов газ в САЩ е създал обстановка на еуфория – нещо като пазарен балон. Възможността от пукане на този балон, както и екологичните въпроси, предполагат да сме по-скептични към пазарния потенциал на това гориво.

Шистовият газ се намира почти навсякъде
Шистът е широко разпространена скала в земната кора, формирана от натрупването на тинести утайки в продължение на милиони години и съдържаща метан от органичните вещества в тинята.
По прогнозите на геолозите само едно находище в източните щати на САЩ би могло да задоволи търсенето в целите Съединени щати за едно десетилетие. В Европа се оценява, че шистовият газ би могъл да задоволи пазара за 50 години напред.

шистов газ
Експлоатацията на шистовия газ изисква огромно влагане на ценните водни ресурси. За производството на газ в един кладенец се употребяват 19 милиона литра вода (от която 40% изтича обратно в кладенеца).

Още по-проблемно е това, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това поставя сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, при това в райони близки до големите градове.

В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че добиването на шистов газ може да доведе до увеличаване на благосъстоянието на общините, на които се развива тази дейност. Това е възможно благодарение на факта, че 50% от концесионното плащане остава в полза на общината, обясни енергийният министър. Трайков допълни, че в Полша себестойността на добивания шистов газ е 275 долара за 1000 куб. метра, а в САЩ е между 140 и 250 долара за 1000 куб. метра. Сами може да прецените, колко по-изгодни са тези цифри на фона на средна цена от 470 долара, която плаща страната ни, заяви Трайков. Според него са ясни икономическите ползи, стратегическите са колосални, а остава само да се направи и оценка върху възможните заплахи върху околната среда. Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната, коментира Трайков. Той посочи, че в условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме.
В момента експерти на министерството на икономиката, енергетиката и туризма изглаждат последните детайли по договора с “Шеврон” за проучване за шистов газ.
Компанията, която през лятото получи петгодишно право за проучва за шистов газ в терена “Нови пазар”, все още не е подписала договор с правителството, по чиято сила в бюджета автоматично ще влязат 30 млн. евро бонус за даденото разрешително.
Ако не се наложи мораториум върху търсенето и проучването на шистов газ България, американската компания “Шеврон” ще започне да сондира в североизточната част на страната с изследователска цел едва през 2015 г. Работната програма, която ще бъде представена в такъв случай за одобрение от екоминистерството, предвижда да се направят четири сондажа.

Еквадорски съд потвърди присъдата срещу “Шеврон” за $ 18 милиарда компенсации, които компанията трябва да изплати за щети, нанесени върху амазонската джунгла и здравето на местни жители чрез петролно замърсяване, съобщи “Ройтерс”.
Миналата година еквадорският съд постанови глоба от $ 8,6 млрд. По-късно сумата се увеличи повече от двойно, защото “Шеврон” не се извини публично, каквото бе условието.
Компанията, обвинявана за нанесените щети, е “Тексако”, придобита от “Шеврон” през 2001 г. Жителите на еквадорското поречие на Амазонка твърдят, че големи площи от тропическата гора са били унищожени от “Тексако” вследствие на лоши сондажни практики през 70-те и 80-те г. (24часа)
Властите в Бразилия започнаха разследване срещу американската компания “Шеврон” заради изтичането на петрол от сондаж на компанията в района на Рио де Жанейро, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Бразилската компания “Петробраз” започна добива на нефт през 2011 г. заедно с американския си партньор “Шеврон Тексако”.


2012-01-07
www.kvartala.bg
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.