РЕКЛАМА
Сешоари
ВХОД
ПОСЛЕДНО РЕГИСТРИРАНИ
Male


Години: 32
ПРИЯТЕЛИ
Gudasoft.com www.gudasoft.com
СРЕЩА С КРАСОТАТА kvartala@kvartala.bg » Слънцето и ние
Normal_9876

Слънцето е опасно за кожите ни, но това не означава цяло лято да се крием от него. Телата ни имат нужда от слънчева светлина в умерени количества, заради прословутото витамин D, а и защото действа добре на психиката. Какво е добре да знаем?
Слънцето излъчва три вида радиация – видима, ултравиолетова и инфрачервена. Инфрачервената и видимата са ценни, защото осигуряват светлина и топлина. Ултравиолетовите лъчи могат да са вредни в зависимост от дължината на вълната- UVA (най- дълга), UVB (средна), UVC (най- къса). Всяка от тях преминава през озоновия слой и може да се отрази на човешкото здраве по различни начини.
UVA лъчи:

Тези лъчи се абсорбират от епидермиса и лесно достигат до дермата. Те са силни през целия ден, а не само в часовете от 10 до 14.

UVB лъчи:

Тези лъчи могат да са толкова вредни, колкото и UVA. Те се абсорбират директно в епидермиса и изменят обичайното поведение на клетките в него като по този начин могат да причинят рак на кожата. UVB Лъчите разрушават колагена и еластина в кожата и отслабват стените на малките кръвоносни съдове и така водят до появата на бръчки и пигментации.

UVC лъчи:

Само малка част от тези лъчи преминават през озоновия слой като след това се абсорбират в епидермиса на кожата.
Как да предпазим кожата си от слънцето
•Избягвайте продължителното излагане на слънце между 10 и 15 часа, когато радиацията е най- силна.
• Избягвайте солариумите защото те допълнително вредят на кожата и ускоряват стареенето й.
•Винаги използвайте слънцезащитен продукт с фактор (SPF) 15, или по-висок. Фактор (SPF) 15 означава, че намазаната кожа изгаря 15 пъти по- бавно от ненамазаната. Способността на кожата сама да се защитава е от 4 до 6 фактор. Когато избирате продукта, спрете се на такъв, който предпазва както от UVA, така и от UVB радиация. Слънцезащитният фактор, посочен на опаковката на продукта, може да бъде достигнат само когато върху кожата е било нанесено необходимото количество. За възрастни хора то е около 30 мл.
•Ултравиолетовите лъчи, които са основната причина за слънчевите изгаряния, се отразяват изключително успешно от пясъка, водата и асфалта, затова вероятността да изгорите под чадъра не е малка.
•Кожата около очите,е от най-бързо стареещи деликатни места, които се увреждат много бързо от слънцето, използвайте защитни кремове с висок SPF и с високо ниво на хидратиране.
•Устните никога не добиват загар, защото са лишени от меланин, но могат да изгорят, ако не се предпазят:използвайте червило със слънцезащитен фактор или специален продукт за защита.

•Деликатната кожа на шията е сред забравените и лишени от грижа участъци на кожата.
Използвайте същия защитен крем, както за лицето. Нанесете го от шията до деколтето.
•Излагането на слънце през летните дни е не само вредно за вашата кожата, но и за косата ви. Ако не и обърнете необходимото внимание, тя бързо ще се изтощи и ще започне да се къса. Носете шал или шапка, за да предпазват косата си от слънцето. Използвайте козметика за коса с UV защита.
Пиенето на вода през летните месеци е важно за здравата коса, както и цялостното ви здраве, така че се уверете, че приемате достатъчно.


2013-07-08
kvartala.bg
КОМЕНТАРИ Влезте в своя профил за да можете да добавите коментар
Няма коментари.