Малтитола принадлежи към групата на подсладителите, известни като полиоли. Има мек сладък вкус, много близък до този на обикновената захар и сладостта му се равнява на 90% от тази на захарта.
Един грам малтитол дава 3 калории, сравнени с 4 калории при захарта. Получава се чрез хидрогениране на малтоза, извлечена от нишестето. Малтитола се използва при приготвяне на бонбони, дъвки, шоколад, печива, сладолед. Може да замени напълно обикновената захар при приготвянето на всички тези продукти. Малтитола не се разгражда от бактериите в устната кухина, за разлика от захарта, която се разгражда. В резултат се отделят киселини.Те водят до увреждане на емайла на зъбите и развитие на кариес.Следователно всички полиоли, към които принадлежи и малтитола не увреждат зъбите и зъбния емайл.